Vprašanje:

Ali delavcu, ki poda odpoved, v času odpovednega roka, pripada pravica do porabe proporcionalnega dela dopusta?


Odgovor:

Da. Delavcu delovno razmerje preneha z iztekom odpovednega roka. Do takrat lahko izkoristi preostali letni dopust. Če delavcu delovno razmerje preneha sredi leta, mu za to leto pripada sorazmerni del dopusta.

Pravici do izrabe dopusta se ne more odpovedati, razen v primeru, ko gre za prenehanje delovnega razmerja. V tem primeru se lahko delavec in delodajalec, v zameno za koriščenje dopusta, sporazumno dogovorita za ustrezno nadomestilo.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Kakšni so odpovedni roki pri prekinitvi pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!