Vprašanje:

Dobil sem odmero za letošnji dopust 25 dni. V juniju pričakujem otroka. Ali 1 dan dodatnega dopusta velja v tem letu?
 

Odgovor:

Dodaten dan dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15. let določa 159. člen Zakona o delovnih razmerjih. Pri tem sam zakon ne določa, kdaj ta pravica do dodatnega dopusta delavcu dejansko pripada.

Običajno ta del opredeljuje kolektivna pogodba. Na žalost kolektivne pogodbe tega vprašanja ne opredeljujejo enotno. Nekatere določajo, da se dodaten dan šteje delavcu že v tekočem letu, nekatere pa določajo, da se dodaten dan prizna šele z naslednjim letom, po rojstvu otroka.

V kolikor v vašem primeru ne velja nobena kolektivna pogodba (oz. če tega ne določa), je sama odločitev odvisna od delodajalca. Pri tem je važno, da enaki kriteriji veljajo za vse zaposlene v podjetju, najbolje je da jih ima podjetje opredeljeno v internem aktu. V splošnem pa velja praksa , da se delavcu prizna dodaten dan dopusta že v letu, ko se otrok rodi in sicer z novo odločbo, ki se izda po rojstvu otroka.

e-obrazec - Sklep o določitvi letnega dopusta

Več o tem najdete spodaj:

Informiran.si - Katere so najpomembnejše pravice delavca, ki jih mora delodajalec upoštevati?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!