Vprašanje:

Dala sem odpoved. Mi je delodajalec dolžan omogočiti izrabo letnega dopusta (tudi lanskega) in izplačati nadure?

 

Odgovor:

Glede nadur. Da, delodajalec jih je dolžan izplačati.

Glede letnega dopusta. Letni dopust je namenjen počitku in oddihu ter skrbi po učinkoviti zaščiti delavčeve varnosti in zdravja.

Primarno mora delodajalec delavcu omogočiti, da dopust izkoristi. V kolikor to ni mogoče iz objektivnega razloga, na katere delavec nima vpliva in ki ga delavec ne more predvideti (denimo potrebe delovnega procesa), je delavec upravičen do nadomestila oz. odškodnine za neizrabljen dopust.

Po določilih Zakona o delovnih razmerjih se delavec ne sme odpovedati dopustu v zameno za odškodnino, razen ob prenehanju delovnega razmerja.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Omeniti je potrebno da ima delavec, ki mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve. Torej vam v letu 2018 s strani trenutnega delodajalca pripada sorazmerni del letnega dopusta.

Kar se tiče izrabe lanskega dopusta. Delavec mora načeloma dopust izrabiti v tekočem letu. Pri tem pa je nujno, da ga v tekočem letu izkoristi vsaj 2 tedna. Preostanek lahko prenese v naslednje leto in ga izkoristi do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta. 

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!