Vprašanje:

Lahko invalidski upokojenec I. kategorije dela po pogodbi o opravljanju začasnega oz. občasnega dela?


Odgovor:

Zakon o urejanju trga dela določa, katere osebe lahko opravljajo začasno oz. občasno delo:

27.b člen

(upravičenci)

(1) Upravičenec do začasnega ali občasnega dela po tem zakonu je oseba, ki ima v Republiki Sloveniji status upokojenca.

(2) Med upravičence iz prejšnjega odstavka se ne štejejo osebe, ki so v skladu z zakonom, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pridobile pravico do dela starostne ali predčasne pokojnine, ki se izplačuje zavarovancu, ki ostane v zavarovanju, v višini sorazmerja s skrajšanjem ur opravljanja dela.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v 60. členu določa, da invalid I. kategorije ni več zmožen opravljati organiziranega pridobitnega dela in nima pa več preostale delovne zmožnosti.

Sam zakon izrecno ne prepoveduje dela invalidskim upokojencem, je pa iz samega statusa možno razbrati, da invalidski upokojenec I. kategorije, ki nima več delovnih sposobnosti, kakršnega koli pridobitvenega dela niti ne more opravljati.

V nasprotnem primeru bi se dalo sklepati, da ni upravičen do statusa invalidskega upokojenca I. kategorije.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Začasno ali občasno delo upokojenca

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!