Vprašanje:

Imam 2 otroka (1 leto in 4 leta). Delam v trgovini. Vsako drugo soboto po 12 ur. Je to prav?
 

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi bil potreben pregled vaše pogodbe o zaposlitvi, predvsem določila o vašem delovnem času.

Načeloma ne zakon, ne kolektivna pogodba ne omejujeta dela v soboto. Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije določa, da tedenski polni delovni čas v primeru enakomerne razporeditve delovnega časa, vključno z nadurami ne sme presegati 48 ur. V primeru pogodbe o zaposlitvi za krajši delovni čas je potrebno upoštevati načelo sorazmernosti.

Zakon o delovnih razmerjih dodatno določa, da mora delavcem omogočiti lažje usklajevanje družinskih in poklicnih obveznosti.

V kolikor gre za redno delo, ste ga dolžni opravljati. V kolikor gre za nadurno delo, morate za to podati soglasje.

Delodajalec potrebuje soglasje delavca za opravljanje nadurnega dela, ki neguje otroka, starega do treh let, brez njegovega soglasja.

Soglasje za nadurno delo delodajalec potrebuje tudi od zaposlenega, ki neguje in varuje otroka, mlajšega od sedem let ali hudo bolnega otroka ali otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, in ki živi sam z otrokom.

e-obrazec - Soglasje delavca za nočno in/ali nadurno delo

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Delo ob nedeljah in praznikih za zaposlene v trgovini

Informiran.si - Katere so najpomembnejše pravice delavca, ki jih mora delodajalec upoštevati?

Informiran.si - Kdo in kdaj lahko opravlja nadurno delo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!