Vprašanje:

Kakšne pravice imam kot mlada mamica, po izteku porodniške? Delam na bencinskem servisu v izmeni 9 ur, nedelje 12 ur?
 

Odgovor:

Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije, za katero predvidevamo, da velja v vašem primeru določa, da delodajalec dela na nedelje in praznike, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi ter na dneve, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi delodajalec ne sme naložiti delavcu, ki skrbi za otroka do treh let starosti. Takšno delo se delavcu lahko omogoči na podlagi njegove izrecne pisne pobude, ki jo delavec lahko kadarkoli prekliče.

e-obrazec - Pisna pobuda in soglasje delavca zaposlenega v trgovini za delo v nedeljo ali na dela prosti dan

Prav tako se dela na nedelje in praznike, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi ter na dneve, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi ne sme naložiti delavki, v času nosečnosti in še eno leto po porodu, oziroma ves čas ko doji otroka.

To ne velja za nosilca dejavnosti in njegove družinske člane, kot jih določa zakon, ki ureja delovna razmerja.

Zakon o delovnih razmerjih dodatno določa, da mora delavcem omogočiti lažje usklajevanje družinskih in poklicnih obveznosti.

V kolikor gre za nadurno delo, morate za to podati soglasje.

Delodajalec potrebuje soglasje delavca za opravljanje nadurnega dela, ki neguje otroka, starega do treh let, brez njegovega soglasja.

Soglasje za nadurno delo delodajalec potrebuje tudi od zaposlenega, ki neguje in varuje otroka, mlajšega od sedem let ali hudo bolnega otroka ali otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, in ki živi sam z otrokom.

e-obrazec - Soglasje delavca za nočno in/ali nadurno delo

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Delo ob nedeljah in praznikih za zaposlene v trgovini

Informiran.si - Katere so najpomembnejše pravice delavca, ki jih mora delodajalec upoštevati?

Informiran.si - Kdo in kdaj lahko opravlja nadurno delo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!