Vprašanje:

Če se zaposlim preko podjemne pogodbe, moram sama plačati obvezno zavarovanje?
 

Odgovor:

Podjemna pogodba ni pogodba delovnega ampak civilnega prava. Pri sklenitvi podjemne pogodbe ne gre za sklenitev delovnega razmerja. Zato vam ne pripadejo pravice iz delovnega razmerja.

e-obrazec: Podjemna pogodba (pogodba o delu)

Sklenitev podjemne pogodbe ni mogoče, ko v pogodbenem razmerju obstajajo elementi delovnega razmerja. 

Torej ko gre za dlje časa trajajoče delo, ki ni opredeljeno z roki izpolnitve, ko gre za vzpostavitev podrejenosti med delavcem in delodajalcem (ki nastane, če npr. delavec konstantno dobiva delo in navodila le od enega delodajalca), ko je izvajanje del in nalog vezano na določeno osebo, ki mora delo opraviti osebno, ko je delavec vključen v točno določen delovni proces, običajno na sedežu delodajalca in v delovnem času, ki velja za ostale delavce (8 ur), ko delavec uporablja delovno opremo in ostala delovna sredstva podjetja.

e-obrazec: Pogodba o zaposlitvi

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Katere so najpogostejše napake pri sklepanju podjemne pogodbe?

Informiran.si - Kdaj delavec ne sme biti "zaposlen" preko podjemne / avtorske pogodbe ali s.p.-ja?

Informiran.si - Kako poteka sklenitev pogodbe o zaposlitvi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!