Vprašanje:

Na mesečnem razporedu imam 1 dan pisan dopust. Šef me kliče, da moram priti isti dan popoldne delat, ker je šel 1 delavec na bolniško. Moram?


Odgovor:

Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Izrabo dopusta vam je delodajalec tako dolžan omogočiti, vi pa ste dolžni do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti. 

Zakon ne določa možnosti preklica že odobrenega dopusta, ga pa določajo določene kolektivne pogodbe, kjer je običajno določeno, da lahko delodajalec prekliče izrabo odobrenega letnega dopusta, če pride do bistveno spremenjenih pogojev dela, do nujnih potreb delovnega procesa ali višje sile, ko je delo delavca za delodajalca nujno potrebno. Delodajalec je delavcu v takšnem primeru dolžan povrniti dejanske stroške, ki so mu nastali zaradi preklica.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Kakšna so "pravila" glede izrabe letnega dopusta?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!