Vprašanje:

Zaposlena v vrtcu. 31. 8. dopolnim 40 let delovne dobe in se upokojim. Koliko letnega dopusta in regresa mi pripada?
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih v 131. členu določa, da ima delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve.

V 131. členu zakon določa, da če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

V kolikor vam delovno razmerje preneha 31.8., vam v tem koledarskem letu pripada sorazmerni del, 8/12 regresa in 8/12 dopusta.

Kar se tiče višine regresa, Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji določa, da se delavcem izplača regres do konca junija tekočega leta v višini kot je določena s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnostiAneks h Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 31/19) za 2019 določa regres v višini 886,63 EUR. 8/12 regresa tako znaša 591,08 EUR. 

Sorazmerni dopust se obračuna glede na število dni dopusta, kot vam je bil odmerjen za tekoče leto.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Moram res vrniti že prejeti regres?

Informiran.si - Kako odpoved pogodbe vpliva na izplačan regres in dodeljen dopust?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!