Vprašanje:

Podjetje J kupi podjetje A. Lahko delavce iz podjetja A odpusti in kako?

Odgovor:

Načeloma lahko, v kolikor obstaja razlog za odpoved, ne pa le na podlagi prevzema. Nakup podjetja načeloma pomeni le menjavo lastništva podjetja. Še vedno je vaš delodajalec podjetje, ki je bilo predmet nakupa.

V kolikor pa bi prišlo do dejanske spremembe delodajalca, velja, da preidejo pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnih razmerij, ki so jih imeli delavci na dan prenosa pri delodajalcu prenosniku, na delodajalca prevzemnika. Konkretneje pravice zaposlenega opredeljuje 75. člen Zakona o delovnih razmerjih.

Kot omenjeno pa lahko delodajalec zaposlenemu, v kolikor za to obstaja razlog, vedno odpove pogodbo o zaposlitvi.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj lahko delodajalec spremeni pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Odpoved s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi - Kaj, če delavec sprejme in kaj, če novo zaposlitev zavrne?

Informiran.si - Kakšni so odpovedni roki pri prekinitvi pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

Informiran.si - Starejši delavec, delavec pred upokojitvijo. Kakšna je razlika?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!