Vprašanje:

Po porodniškem dopustu želim delati skrajšan delovni čas 6 ur. Šef mi je dal opcijo ali 4 ali 8 ur. Ima to pravico?
 

Odgovor:

ZSDP-1 v 50. členu določa, da mora krajši delovni čas obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost. Te pravice delodajalec ne sme preprečevati ali omejevati. Ostalega zakon ne opredeljuje.

Za odgovor, ali v vašem primeru prihaja do diskriminacije ali kršitve, na žalost na podlagi navedenega ne moremo presoditi. Vsekakor 8 ur ni možnost, saj v tem primeru ne bi šlo za krajši delovni čas in bi se štelo, da vam delodajalec to pravico omejuje.

V kolikor smatrate, da prihaja do kršitev, se lahko obrnete na pristojno enoto Inšpektorata za delo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!