Vprašanje:

Kolikšna je minimalna plača za čakanje. Ti država kaj subvencije, če ne dosežeš minimalne plače in koliko znaša?
 

Odgovor:

V primeru čakanja na delo, Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Če delavec v obdobju zaposlitve v zadnjih treh mesecih ni delal in je za ves čas prejemal nadomestilo plače, je osnova za nadomestilo enaka osnovi za nadomestilo plače v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Če delavec v celotnem obdobju zadnjih treh mesecev ni prejel niti ene mesečne plače, mu pripada nadomestilo plače v višini osnovne plače, določene v pogodbi o zaposlitvi. Višina nadomestila plače ne sme presegati višine plače, ki bi jo delavec prejel, če bi delal.

V času epidemije COVID-19 pa Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo določa, da nadomestilo plače ne sme biti nižje od minimalne plače v Republiki Sloveniji. Ta omejitev velja tudi za delavce, za katere delodajalec ne uveljavlja povračila s strani ZRSZ.

Minimalna plača v 2020 znaša 940,58 EUR bruto.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Čakanje zaposlenega na domu zaradi korona virusa

Informiran.si - Nova minimalna plača po 1.1.2020

Informiran.si - Možnosti delodajalcev glede zaposlenih v času koronavirusa

Informiran.si - Oprostitev plačila prispevkov za delodajalce

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!