Vprašanje:

Drugi ženi bi prepustil vse svoje premoženje, ker nočem da hčera iz prvega zakona po meni kaj dobi. Kaj storiti?


Odgovor:

Prva možnost je, da z oporoko, vse svoje premoženje po svoji smrti zapustite svoji ženi.

V oporoki lahko hči razdedinite, morajo pa za to obstajati zakonsko določeni razlogi za razdedinjenje.

e-obrazec -Oporoka

Zapustnik lahko razdedini nujnega dediča če:

1.      če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom;

2.      če je naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše;

3.      če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.

Če teh razlogov ni, lahko ženi svoje premoženje podarite. Ker gre za darilo oz. urejanje premoženjskih razmerij med zakoncema, mora darilno pogodbo sestaviti notar v obliki notarskega zapisa.

Lahko pa tako v primeru oporoke (če ni razlogov za razdedinjenje), kot tudi v primeru darilne pogodbe, hči zahteva nujni delež.

V poštev bi prišla tudi pogodba o dosmrtnem preživljanju ali pa pogodba o preužitku. Tudi ti pogodbi mora sestaviti notar. Ker gre v tem primeru za odplačni posel (žena Vas mora v zameno za premoženje dosmrtno preživljati), hči v tem primeru nujnega deleža ne more zahtevati.

Ker pa je preživljanje med zakoncema že zakonsko določeno, bo morala žena v tem primeru dokazati, da Vam je nudila več od zakonskih ali običajno pričakovanih uslug in je zato šlo za odplačen posel.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si -  Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti/prodati/najeti/oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!