Vprašanje:

Moj mož je brez otrok. Jaz imam sina. Kdo vse deduje po možu? Do katerega dednega reda? Nima staršev niti bratov in sester.
 
 

Odgovor:

Glede na to, da vaš mož nima otrok, bo dedovanje potekalo v II. dednem redu. Pri tem predvidevamo, da mož vašega sina ni uradno posvojil (vaš sin je po vašem možu namreč dedič le, če ga je tudi uradno posvojil). 

Tako 1/2 zapuščine dedujete vi, kot njegova žena, drugo polovico pa si razdelita njegova starša. 

Kot omenjate, mož nima staršev, niti bratov. V kolikor ima nečake, si 1/2, ki bi pripadla njegovim staršem, razdelijo njegovi nečaki, oz. če so le-ti že pokojni, njihovi potomci, itd..

V kolikor nima nečakov, oz. ni dedičev oz. potomcev, ki bi dedovali 1/2, ki je pripadala njegovim staršem, vi dedujete celotno premoženje.

V kolikor je (ali bo) mož vašega sina posvojil, pa bo dedovanje po možu potekalo v I. dednem redu. V tem primeru bosta dediča oba s sinom, vsak do 1/2.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!