Vprašanje:

Moj mož je brez otrok. Jaz imam sina. Po moji smrti gre pol pol. Kaj pa potem, po moževi smrti? Staršev, bratov, sester, nečakov nima.
 
 

Odgovor:

Tako je. Po vas dedujete mož in sin. Vsak do 1/2.

V primeru moževe smrti ne bi bilo ne dedičev I., ne dedičev II. dednega reda (torej otrok, zakonca, staršev, bratov, nečakov, itd.).

V tem primeru je potrebno preveriti, ali obstajajo dediči III. dednega reda. Sem spadajo moževi stari starši in njihovi potomci (moževi bratranci in sestrične, ter njihovi potomci).

V kolikor ni niti dedičev III. dednega reda, postane dedič država Republika Slovenija.

V kolikor bi želel, da njegovo premoženje deduje vaš sin, predlagamo, da ga bodisi uradno posvoji, bodisi ga določi kot dediča v oporoki.

e-obrazec - Oporoka

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!