Vprašanje:

Umrl mi je oče, ki je bil lastnik polovice stanovanja. Se lahko odpovem svojemu delu dediščine v korist svojega sina?
 

Odgovor:

Svoj dedni delež lahko odstopite le svojemu sodediču. V kolikor bi želeli, da vaš delež deduje vaš sin in v kolikor je sin vaš edini dedič , se lahko dedovanju odpoveste, pri čemer morate izrecno navesti, da se odpovedujete dedovanju samo v svojem imenu.

Vaš delež se bo nato dedoval na način, kot da bi Vi umrli pred zapustnikom, torej bodo njegov delež podedovali Vaši dediči oz. potomci. Torej vaš sin.

Odpoved dedovanju morate podati pred zaključkom zapuščinskega postopka ustno na zapuščinski razpravi, ali s pisno izjavo, ki jo pošljete na sodišče.

e-obrazec: Odpoved dediščini

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!