Vprašanje:

Po starših bom dedoval polovico hiše, obremenjene s hipotekarnim kreditom sestre. Se lahko nekako zavarujem?
 

Odgovor:

Vsekakor predlagamo, da preverite kreditni posel, kreditno pogodbo in tudi (v kolikor smatrate da je to potrebno) kontaktirate hipotekarnega upnika.

Načeloma pa velja, da bo hipotekarni upnik (predvidoma banka), v primeru neplačevanja kredita s strani sestre, unovčila hipoteko, pri čemer bo hiša prodana na javni dražbi, dolg pa se bo poplačal iz iztržene kupnine.

Če do tega pride, boste lahko kot solastnik lahko uveljavljali predkupno pravico.

Glede na to, da predvidevamo, da bo drugo 1/2 podedovala vaša sestra, je plačevanje hipoteke tudi v njenem interesu.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!