Vprašanje:

Kakšen je postopek posvojitev v zakonu obeh vdovcev, ki imata iz prvega zakona vsak enega sina stara 50 let?
 

Odgovor:

Po Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in Temeljnem zakonu o posvojitvi se sme posvojiti samo mladoletna oseba. Posvojitelj mora biti vsaj 18 let starejši od posvojenca. Za posvojitev mladoletne osebe, starejše od 10 let, je potrebna tudi njena soglasnost. Zakonca lahko samo skupaj posvojita otroke, razen če eden od njiju posvoji otroka svojega zakonca.

Kolikor razumemo, gre v vašem primeru za otroka stara 50 let, kot glavni razlog za posvojitev pa predvidevamo da je ureditev dedovanja.

V ta namen predlagamo, da dedovanje določite v oporoki.

e-obrazec - Oporoka

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!