Vprašanje:

Kakšno je moje dedovanje, če umre očim, ki nima potomcev? Mati še živi. Kaj, če prej umre moja mati?
 

Odgovor:

Kot dedič dedujete po svojem staršu. To pomeni, da ste dedič po svojem očimu le, v kolikor ste uradno posvojeni, ali če vas določi kot dediča v oporoki.

e-obrazec - Oporoka

Četudi niste dedič po očimi, pa je dedič po očimu vaša mati (kot dedič II. dednega reda). Vi pa ste nato dedič po materi, v tem primeru dedujete tudi premoženje, ki ga prej podeduje vaša mati od vašega očima.

V kolikor mati umre pred očimom, sta dediča vi in očim. Oba v enakih deležih.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!