Vprašanje:

Taščin prijatelj živi pri njej že 28 let.
On ima od prej dva otroka in prav tako tašča.
Skupnih otrok nimata.
Koliko pripada njegovima od tašče lastnine?
 

Odgovor:

Če razumemo prav, živita skupaj v zunajzakonski zvez.

V primeru smrti tašče, bodo 3 dediči. Njen (zunajzakonski) partner, ter oba njena otroka. Vsak od njih bo imel pravico do 1/3 (če seveda ne bo določeno drugače v morebitni oporoki...).

Otroka njenega partnerja pa bosta dedovala po njegovi smrti. Tu pa bo predvidoma del dediščine tudi premoženje, ki ga bo partner prej podedoval od tašče (njegove partnerke).

Obratno seveda velja tudi, če prej umre partner. Najprej so dediči tašča in partnerjeva otroka. Po taščini smrti pa sta dediča taščina otroka.

Se pa lahko seveda lahko določi tudi drugače denimo v oporoki (e-obrazec: Oporoka).

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako sestaviti veljavno oporoko?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!