Vprašanje:

Mož je pokojni. Vsak sva lastnika do 1/2 stanovanja. Ima še brata. Nima potomcev in staršev. Kdo deduje njegovo polovico?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, gre v tem primeru za dedovanje njegovega premoženja in sta skupno premoženje, ustvarjeno v času zakona že razdelila pred moževo smrtjo.

Dedovanje bo potekalo v II. dednem redu.

V II. dednem redu dedujejo starši pokojnika, ki si razdelita 1/2 zapuščine, zakonec pa deduje drugo 1/2. V kolikor je kdo od dedičev pokojen, dedujejo njegovi otroci, zapustnikovi bratje in sestre, po enakih delih; če pa umre kateri od njih pred zapustnikom, dedujejo delež, ki bi šel njemu, če bi bil živ ob zapustnikovi smrti, njegovi otroci, zapustnikovi nečaki, po enakih delih in tako naprej po vrsti, dokler je kaj potomcev.

Torej 1/2 moževe polovice (1/4) deduje brat pokojnika, drugo 1/2 (1/4 stanovanja) pa dedujete vi, njegova žena.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!