Vprašanje:

Hčerki bova zapustila hišo. Sin zahteva polovico v denarju. Kaj storiti, da bomo vsi mirni? Nimam dovolj denarja zanj.


Odgovor:

Hčerki lahko z darilno pogodbo (ali z oporoko) zapustite celotno hišo.

V tem primeru bo lahko sin zahteval izplačilo nujnega deleža. Ta znaša 1/2 zakonskega deleža.Če bodo dediči trije, zakonski delež znaša 1/3 (nujni pa 1/6).

Ta nujni delež se lahko izplača iz premoženje, ki bo še ostalo v dediščini, lahko ga izplača hčerka, lahko pa zahteva vračilo darila (hiše) v dedno maso in izplačilo iz le-tega.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!