Vprašanje:

Z bratom dedujeva po mami 2 stanovanji. Vrednost prvega 110 000€, drugega 140000 €. Bratu moram izplačati 30000€. Drži?

Odgovor:

Glede na to, da oba prejmeta vsaj vrednost nujnega deleža, načeloma izplačilo ni potrebno, lahko pa se dediča med sabo dogovorita kot želita.

e-obrazec - Dedni dogovor (dogovor dedičev)

Glede na to, da je vrednost celotne zapuščine 250.000 EUR in polovica vrednosti znaša 125.000 EUR, bi bil smotrni znesek, ki bi ga morali izplačati bratu 15.000 EUR.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!