Vprašanje:

Zakonca ne živita skupaj cca 1 leto, ločitve še ni. Žena je zanosila z drugim partnerjem. Čigav otrok se smatra, da je to?
 

Odgovor:

Za očeta otroka, rojenega v zakonski zvezi, kar še vedno velja v vašem primeru, velja mož otrokove matere.

Če preneha zakonska zveza s smrtjo moža otrokove matere, otrok pa se rodi v 300 dneh po prenehanju zakonske zveze, velja za otrokovega očeta umrli materin mož. Za otrokovega očeta, rojenega v zakonski zvezi, ki jo je mati sklenila v 300 dneh po prenehanju prejšnje zakonske zveze, velja materin mož iz nove zakonske zveze, ne glede na razlog prenehanja prejšnje zakonske zveze.

Tisti, ki velja za otrokovega očeta po tem zakoniku, lahko izpodbija očetovstvo otroka, če dvomi, da je otrok njegov. Tožbo mora vložiti v enem letu od tedaj, ko je izvedel za okoliščine, ki vzbujajo dvom, da je otrok njegov.

Mati lahko izpodbija očetovstvo tistega, ki velja za očeta njenega otroka po tem zakoniku. Tožbo mora vložiti v enem letu od dneva, ko je izvedela za okoliščine, ki vzbujajo dvom v očetovstvo.

Kdor misli, da je otrokov oče, lahko izpodbija očetovstvo tistega, ki velja za otrokovega očeta po tem zakoniku, če hkrati zahteva, da se ugotovi njegovo očetovstvo. Tožbo mora vložiti v enem letu od takrat, ko je izvedel za okoliščine, iz katerih domneva, da je otrokov oče.

Vsekakor predlagamo, da se obrnete na pristojni CSD in poskusite sprejeti dogovor za čim hitrejšo ureditev zadeve. Prav tako predlagamo, da uredite uradno razvezo zakonske zveze.

e-obrazec - Predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze

e-obrazec - Tožba za razvezo zakonske zveze

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kakšen je postopek ločitve?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja

Informiran.si - Kaj sodi v skupno premoženje zakoncev?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!