Vprašanje:

Ali plačilo naročnine za revijo iz let 2011, 12, 13, 14 zastara? Opomin so poslali komaj zdaj. Grozijo s tožbo. Ali plačam, ali ne?


Odgovor:

Terjatve za naročnino na občasne publikacije, zastarajo v enem letu. Enoletni zastaralni rok začne teči s prvim dnem leta, ki sledi letu, v katerem se je iztekel čas, za katerega je bila publikacija naročena.

Če ste imeli tako naročnino sklenjeno za celotno obdobje skupaj (od 2011 do 2014), brez podaljševanja naročniškega razmerja, se je naročniško obdobje, za katerega je bila publikacija naročena izteklo v letu 2014. Tako terjatve zastarajo s 1.1.2016. Če je bilo naročniško razmerje sklenjeno za vsako leto posebej, pa je naročnina za leta od 2011 do 2013 že zastarala.

Sam opomin ne predstavlja izvršbe. Boste pa morali v primeru izvršbe (če so terjatve zastarale) vložiti ugovor zaradi zastaranja.

e-obrazec: Ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi zaradi zastaranja

Več o tem si lahko preberete v spodnjem članku:

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...?)

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!