Vprašanje:

2013 sem bila partnerju porok za naročnino. Ni plačal. Terjajo mene. Kaj naj storim? Bivši se ne odziva na moje klice.

Odgovor:

S poroštveno pogodbo ste se zavezali, da boste izpolnili veljavno in zapadlo obveznost dolžnika, če ta tega ne bi storil.

Upnik tako za plačilo terja vas, vi pa lahko nato od bivšega partnerja terjate, da vam povrne vse, kar boste zanj plačali, ter tudi obresti od dneva plačila.

Izjema bi bila, v kolikor bi vi plačali upnikovo terjatev, ne bi pa o tem obvestili dolžnika, torej partnerja, ki bi, ker ne bi vedel za plačilo, znova plačal isto terjatev. V tem primeru bi morali vračilo zahtevati od upnika. Isto velja v kolikor bi bila terjatev pozneje na dolžnikovo zahtevo razveljavljena ali bi ugasnila s pobotom.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinesli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J in ZIZ-K)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!