Vprašanje:

Firma d.o.o. je bila ustanovljena v 2017. V letu 2019 je bila izbrisana. Lahko terjamo družbenika, saj imamo dolg do zaprte firme. Kako?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da v vašem primeru prideta v poštev 425. člen Zakona o gospodarskih družbah, ki določa odgovornost družbenikov za dolgove v obdobju dveh let po objavi izbrisa družbe iz registra ob prenehanje družbe po skrajšanem postopku, ter 8. člen Zakona o gospodarskih družbah, ki opredeljuje spregled pravne osebnosti.

Upnika lahko terjate neposredno, tako da za terjatev, ki ste jo imeli do družbe, vložite izvršbo zoper družbenika.

Če gre za terjatev na podlagi verodostojne listine (račun, menica,...), izvršbo vložite preko portala e-sodstvo-sodstvo.

Če gre za terjatev na podlagi izvršilnega naslova (sodba, notarski zapis,...), izvršbo vložite s pisnim predlogom na pristojno sodišče.

e-obrazci - Predlogi za izvršbo

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!