Vprašanje:

Te lahko bivša partnerka toži za preživnino za 10 let nazaj? Zastaranje?


Odgovor:

Terjatve občasnih dajatev, ki dospevajo letno ali v določenih krajših časovnih presledkih (občasne terjatve), zastarajo v treh letih od zapadlosti vsake posamezne dajatve, bodisi da gre za stranske občasne terjatve, kot je terjatev obresti, ali pa za takšne občasne terjatve, s katerimi se črpa sama pravica, kot je terjatev preživljanja.

Omeniti pa je potrebno, da zastaranje ne teče:

  1. med zakoncema;
  2. med starši in otroki, dokler traja roditeljska pravica;
  3. med varovancem in njegovim skrbnikom in tudi med skrbstvenim organom, dokler traja skrbništvo in dokler niso dani računi;
  4. med osebama, ki živita v zunajzakonski skupnosti.

Zastaranje začne teči takrat, ko ta vzrok preneha.

Predvidevamo, da je terjatev vaša preživnina, ki jo je potrebno plačevati otroku. V času izvrševanja roditeljske pravice tako zastaranje ne teče. Roditeljska pravica preneha s polnoletnostjo otroka, to je, ko dopolni osemnajst let, ali če mladoletnik pred polnoletnostjo sklene zakonsko zvezo. 

Ali je vaša zadeva zastarala, je potrebno preveriti na konkretni zadevi. Zastaranje se namreč pretrga z vložitvijo tožbe in z vsakim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev.

V kolikor je bivša partnerka že vložila predlog za izvršbo, a je bila izvršba neuspešna, to pomeni, da zastaranje prične teči ponovno in sicer od dne ko se je izvršilni postopek zaključil. Dodatno je mogoče, da je izvršba vložena na podlagi sklepa o izvršbi, za katerega velja 10. letni zastaralni rok. Vse terjatve, ki so bile ugotovljene s pravnomočno sodno odločbo ali z odločbo drugega pristojnega organa ali s poravnavo pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, namreč zastarajo v desetih letih, tudi tiste, za katere zakon sicer določa krajši zastaralni rok.

V kolikor je kateri od obrokov preživnine že zastaral, v 8. dnevih od vročitve sklepa o izvršbi vložite ugovor zoper sklep o izvršbi zaradi zastaranja.

e-obrazec - Ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi zaradi zastaranja

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Kaj pomeni "pripoznati dolg"?

Informiran.si - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!