Vprašanje:

Imam blokado na TR. Moj dohodek je denarna socialna pomoč. Za delo po podjemni sem dobil še 100 evrov, Jih lahko rubijo?

Odgovor:

Da. Zakon o izvršbi in zavarovanju prepoveduje rubež določenih prejemkov (101. člen) in omejuje rubež prejemkov iz delovnega razmerja, kamor pa plačilo po podjemni pogodbi načeloma ne sodi in se zarubi v celoti.

Omejitev prejemka velja le, če gre za plačilo prejemka po podjemni pogodbi, ki izhaja iz avtorskega dela, ustvarjenega iz delovnega razmerja, iz izvedb avtorskih in folklornih del iz delovnega razmerja in dohodki, ki izhajajo iz inovacij, ustvarjenih v delovnem razmerju. Torej ko gre za plačilo podjemni pogodbi, ki ga kot zaposleni prejmete od svojega delodajalca izven plačila za delo po redni pogodbi o zaposlitvi.

Takšen dohodek je namreč po 37. členu Zakona o dohodnini dohodek iz delovnega razmerja in bi zanj veljala omejitev rubeža do 2/3 oz. do zneska 76% zneska bruto minimalne plače, če te omejitve denimo ne bi pokrili že s samo plačo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kaj lahko stori dolžnik v izvršbi?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!