Vprašanje:

Mi sestra, ki je lastnica 3/4 hiše, jaz pa imam etažirano svoje stanovanje, lahko prepreči prodajo ali najem, ker imamo solastništvo dvorišča?

 

Odgovor:

Kolikor razumemo, je nepremičnina etažirana, dvorišče pa je kot skupni del v etažni lastnini, v solastništvu etažnih lastnikov, torej vas in vaše sestre.

Ker gre za nepremičnino, ki ima dva ali več etažnih lastnikov in nima več kot pet posameznih delov, ima pri prodaji posameznega dela v etažni lastnini sestra kot drugi etažni lastnik predkupno pravico.

Tako morate, v primeru prodaje, stanovanje najprej ponuditi sestri. Če stanovanja ne želi kupiti, ga lahko prodate tretji osebi.

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

V najem ga lahko oddate tretji osebi brez soglasja sestre.

e-obrazec - Najemna pogodba za stanovanje ali hišo

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!