Vprašanje:

Če nekomu dovoliš, da uporablja tvoj prostor v hiši in ga uporablja več kot 20 let, je potem avtomatično njegov?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, se vaše vprašanje nanaša na pridobitev lastninske pravice na podlagi priposestvovanja.

Priposestvovanje lastninske pravice opredeljuje Stvarnopravni zakonik. Ta določa, da dobroverni lastniški posestnik nepremičnine pridobi lastninsko pravico na njej po preteku desetih let. Če dobroverni lastniški posestnik, izvršuje posest na delu nepremičnine, je ta del predmet samostojnega priposestvovanja.

Eden od pogojev za uveljavljanje lastninske pravice s priposestvovanjem je dobrovernost, torej da posestnik ni in ni mogel vedeti, da stvar, ki jo ima v posesti ni njegova.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!