Vprašanje:

Najemodajalec je dal najemniku sobe pisno odpoved iz krivdnih razlogov. Najemnik je noče podpisati. Kako sedaj?
 

Odgovor:

Najemnika, ki krši najemno pogodbo mora pred odpovedjo najemodalec najprej pisno opomniti. Opomin mora vsebovati kršitev in način odprave odpovednega razloga ter primeren rok za odpravo odpovednega razloga. Rok za odpravo odpovednega razloga ne sme biti krajši od 15 dni.

e-obrazec - Opozorilo najemodajalca najemniku, ki krši najemno pogodbo

Za isto kršitev, ki predstavlja odpovedni razlog, opomni lastnik najemnika samo enkrat, razen če je med dvema zaporednima kršitvama preteklo več kot eno leto.

Krivdna odpoved je lahko tudi iz drugih razlogov, če so navedeni v najemni pogodbi.

e-obrazec - Odpoved najemne pogodbe s strani najemodajalca iz krivdnega razloga

To, da najemnik ne želi podpisati opomina ali odpovedi, ni pogoj za izvedbo postopka. Najemnikovo strinjanje za odpoved namreč ni pogoj. Najmenik bi s podpisom potrdil zgolj prejem. Opomin in odpoved lahko najemniku vročite tudi s priporočeno pošiljko, ali preko ZUP pošiljke (Zup kuverto lahko kupite v svoji knjigarni). Vročitev lahko opravite tudi osebno, pri čemer zberite dokaze o vročitvi (priče, pritrditev pošiljke na vrata in pod vrata, kar poslikate, id.).

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj lahko lastnik odpove najem najemniku, ki krši najemno pogodbo?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!