Vprašanje:

Lahko zahtevam najemnino za nepremičnino, ker tam ne živim? Sem lastnik 1/3.
 

Odgovor:

Stvarnopravni zakonik določa, da imajo solastniki pravico skupno upravljati stvar v solastnini. Solastnik ima pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov.

Če solastnik uporablja solastnino v večjem obsegu, na račun drugega solastnika, je načeloma dolžan plačati uporabnino. Pri tem pa se po sodni praksi šteje, da do uporabnine niste upravičeni, v kolikor v takšno stanje privolite. Za privolitev se šteje tudi, če ne vložite predloga, s katerim bi zahtevali od sodišča, da odloči o uporabi nepremičnine, ki je v solastnini.

Zato predlagamo, da, v kolikor ne uspete doseči dogovora, na pristojno sodišče vložite predlog o delitvi solastnine v nepravdnem postopku.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!