Vprašanje:

Sem v osebnem stečaju. Se mi tudi od porodniške odvzame višek od 610 EUR, kolikor sem sedaj prejemala?
 

Odgovor:

Prihodki iz delovnega razmerja, kamor spada tudi porodniško nadomestilo se v osebnem stečaju rubijo skladno z 389. členom Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju in 102. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju.

Porodniško nadomestilo se rubi do dveh tretjin prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

Po rojstvu otroka, se bo meja prejemka, oz. višina, do katere bo prejemek spadal v stečajno maso, dvignila za znesek, ki vam pripada za preživljanje otroka. Ta znesek trenutno znaša še dodatnih 222,35 EUR.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za dvig prejemka, ki je izvzet iz stečajne mase

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!