Vprašanje:

Kaj se zgodi, če dajo upniki ugovor v osebnem stečaju? Kako potem ukrepaš?
 

Odgovor:

Sodišče mora v treh delovnih dneh po prejemu ugovora:

  1. razpisati narok za obravnavo ugovora proti odpustu obveznosti na dan, ki ni prej kot 15 dni po objavi oklica o naroku in ne pozneje kot en mesec po prejemu ugovora,
  2. govor s prilogami, poziv, da se izreče o ugovoru, ter vabilo za narok vročiti stečajnemu dolžniku in upravitelju, če ni vlagatelj ugovora,
  3. objaviti oklic o naroku in vabilo za narok vročiti tudi vlagatelju ugovora.

Če se vlagatelj ugovora proti odpustu obveznosti ne udeleži naroka za obravnavo ugovora proti odpustu obveznosti, velja, da je umaknil ugovor proti odpustu obveznosti.

Če se dolžnik ne udeleži naroka za obravnavo ugovora proti odpustu obveznosti, sodišče opravi narok v njegovi odsotnosti.

Na naroku za obravnavo ugovora proti odpustu obveznosti sodišče izvede dokaze o razlogu, ki se uveljavlja z ugovorom, in odloči o ugovoru na podlagi izida dokazovanja.

Sodišče mora izdati sklep, s katerim odloči o ugovoru proti odpustu obveznosti, v 15 dneh po koncu naroka za obravnavo tega ugovora.

Če sodišče presodi, da obstaja razlog, ki se uveljavlja z ugovorom:

  1. če se uveljavlja razlog iz prvega odstavka 403. člena ZFPPIPP: ustavi postopek odpusta obveznosti in zavrne predlog za odpust obveznosti,
  2. če se uveljavlja razlog iz drugega odstavka 403. člena ZFPPIPP: ustrezno podaljša preizkusno obdobje,
  3. če se uveljavlja razlog iz tretjega odstavka 403. člena ZFPPIPP: ustrezno skrajša preizkusno obdobje.

Če sodišče presodi, da razlog, ki se uveljavlja z ugovorom, ne obstaja, ugovor zavrne.

Proti sklepu o ugovoru proti odpustu obveznosti se lahko pritožita stečajni dolžnik in vlagatelj ugovora, o katerem je odločeno s tem sklepom.

V primeru ugovora, se boste kot dolžnik morali udeležiti naroka na sodišču, kjer boste morali dokazati, da ni razloga, zaradi katerega bi se vam odpust obveznosti zavrnil.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Kdaj lahko upnik ugovarja zoper odpust dolgov?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!