Vprašanje:

Moja dementna mama je na na vozičku. V domu so ji "izgubili" zobno protezo.


Odgovor:

V takšnem primeru se lahko smiselno uporabljajo členi OZ od 741. do 746., o Gostinski hrambi.

Gostinec, ki gostom nudi nastanitev (v tem primeru to smiselno velja tudi za dom za ostarele), odgovarja za stvari, ki jih gost prinese s seboj, če te stvari izginejo ali se poškodujejo. Ta odgovornost je omejena do 625,00 EUR.

Gostinec dolguje popolno odškodnino, če mu je gost stvar izročil v hrambo, kot tudi če je škoda nastala po njegovi krivdi ali po krivdi osebe, za katero odgovarja.

Ta odgovornost je izključena, če so bile stvari uničene ali poškodovane zaradi okoliščin, ki se jim ni bilo mogoče izogniti ali jih odvrniti, ali zaradi kakšnega vzroka v sami stvari, ali če so izginile ali bile poškodovane po krivdi samega gosta ali pa po krivdi tistih, ki jih je gost pripeljal s seboj ali so ga prišli obiskat.

Morebitna javna objava, da za stvari gostov ne odgovarjajo, nima pravnega učinka.

Več lahko preberete v članku:

Informiran.si - Kdaj gostinec odgovarja za poškodovano ali izgubljeno stvar gosta?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!