Vprašanje:

Petelini v urbanem naselju kikirikajo (pomanjkanje hrane/vode). Zakon o prepovedi imetja petelina v strnjenem naselju?


Odgovor:

Krovno javni red in mir ureja Zakon o varstvu javnega reda in miru. Ta v 8. členu določa kršitve v povezavi s hrupom.

Javni red in mir krši oseba, ki na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 uro moti mir ali počitek ljudi s hrupom in ne gre za nujne interventne-vzdrževalne posege.

Načeloma oglašanje živali v teh okvirih ni mogoče kvalificirati kot prekršek po tem zakonu, saj ne gre za zavestno dejanje lastnika, s katerim bi kršil javni red in mir.

Kot kršitev javnega reda in miru bi se načeloma lahko takšno dejanje opredelilo, če bi obstajala povezava med ravnanjem lastnika psa in laježem, oz. če lastnik zavestno povzroča lajež psa, s katerim potem krši javni red in mir.

Lahko pa povzročanje hrupa s strani živali podrobneje opredeljujejo posamezni občinski odloki, za kar pa je potrebno preveriti vašo konkretno zadevo oz določila vaše konkretne občine.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!