Vprašanje:

Vzeto mi je bilo vozniško dovoljenje. Ali lahko in na kakšen način lahko obdržim vozniško dovoljenje? To je moj prvi prekršek.


Odgovor:

Predvidevamo, da Vam je bilo v prvem koraku vozniško dovoljenje odvzeto le začasno.

Če je tamu tako, na sodišče posredujete predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja.

e-obrazec: Predlog za vrnitev začasno odvzetega voziškega dovoljenja

Predlogu morate priložiti tudi zdravniško spričevalo. Seznam izvajalcev, kjer lahko opravite zdravniški pregled Vam je na voljo tu: Seznam pooblaščenih izvajalcev kontrolnih zdravstvenih pregledov voznikov.

Če bo sodišče predlogu odobrilo, Vam bo vozniško dovoljenje vrnjeno, dokler sodišče o zadevi ne bo odločilo.

Če Vam bo sodišče vozniško dovoljenje odvzelo, boste lahko podali predlog za odlog odvzema vozniškega dovoljenja.

e-obrazec: Predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosi vozniškega dovoljenja

Tudi temu predlogu boste morali priložiti zdravniško spričevalo (razen če ste ga že priložili predlogu za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja).

V tem primeru bo sodišče določilo preizkusno dobo (od 6 do 24 mesecev), ko ne boste smeli storiti hujšega prekrška in boste morali izpolniti obveznosti, ki jih bo določilo sodišče na podlagi zakona o voznikih (udeležba v ustreznem rehabilitacijskem programu,...).

Če bo sodišče po končani preizkusni dobi ugotovilo, da ste izpolnili vse obveznosti, vozniškega dovoljenja ne bo odvzelo.

Več lahko preberete v članku:

Informiran.si - Kaj lahko storite, ko Vam grozi odvzem vozniškega dovoljenja (izpita)

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!