Vprašanje:

Kaj narediti, če te v službi obtožijo kraje brez dokazov? Lahko po zakonu gledajo posnetke kamer brez policije?
 

Odgovor:

Delavec je dolžan povrniti delodajalcu škodo, ki jo je na delu ali v zvezi z delom povzročil namenoma ali iz hude malomarnosti.

Huda malomarnost je podana, če se je delavec zavedal možnosti nastanka škode, do katere bi lahko prišlo zaradi njegovega ravnanja, pa je lahkomiselno mislil, da jo bo preprečil oziroma, da škoda ne bo nastala.

Torej, ko delavec ni ravnal niti s takšno pazljivostjo, kot običajen človek.

Seveda pa mora delodajalec povzročitev takšne škode z vaše strani tudi dokazati. V primeru spora tudi v pravdnem postopku na delovnem sodišču.

Kar se tiče videonadzora na delovnem mestu pa je to dovoljeno le v izjemnih primerih, kadar je to nujno potrebno zaradi varnosti ljudi ali premoženja, ali pa, če je treba varovati tajne podatke stopenj tajnosti tajno ali strogo tajno ter poslovno skrivnost, teh namenov pa ni možno doseči z milejšimi sredstvi.

Izvajanje videonadzora mora biti določeno v pravilniku, s katerim morajo biti zaposleni tudi seznanjeni.

e-obrazec - Pravilnik o zavarovanju osebnih podatkov pri izvajanju videonadzora

Gledanja posnetkov zakon seveda ne prepoveduje, pri čemer pa delodajalec osebne podatk delavcev lahko zbira, obdeluje, uporablja in posreduje tretjim osebam samo, če je to določeno s tem ali drugim zakonom ali če je to potrebno zaradi uresničevanja pravic in obveznosti iz delovnega razmerja ali v zvezi z delovnim razmerjem.

Vsekakor predlagamo, da se, v kolikor ste mnenja, da delodajalec krši vaše pravice, obrnete na odvetnika, ki bo lahko podrobneje preučil vaše možnosti.

Več si lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kdo odgovarja za povzročeno škodo na delovnem mestu?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!