Vprašanje:

Zaposlena sem preko agencije v trgovini. Dopust sem dobila minimalen. Ni upoštevana skupna delovna doba. 
 

Odgovor:

Uporabnik in delavec morata v času opravljanja dela delavca pri uporabniku glede pravic in obveznosti upoštevati določbe ZDR-1, kolektivnih pogodb, ki zavezujejo uporabnika, oziroma splošnih aktov uporabnika.

Te pravice vključujejo tudi pravico do uporabe ugodnosti, ki jih uporabnik zagotavlja svojim delavcem v zvezi z zaposlitvijo.

V kolikor je delodajalec napačno odmeril letni dopust, predlagamo, da v prvem koraku delavca opozorite in zahtevate odpravo nepravilnosti, torej da vam odmeri dopust skladno z določbami 47. člena Kolektivne pogodba dejavnosti trgovine Slovenije.

V kolikor delodajalec nepravilnosti ne odpravi, lahko  podate prijavo na pristojni Inšpektorat za delo (globa za delodajalca znaša od 1.500 do 4.000 EUR) ali tožbo na pristojno delovno sodišče.

Več si lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!