Vprašanje:

Sem noseča. Pogodbo imam za določen čas. Delam v trgovinski dejavnosti. So mi dolžni pogodbo podaljšati do porodniške?
 

Odgovor:

Ne. Delovno razmerje za določen čas se izteče, ko se izteče pogodba o zaposlitvi. Stranki nista zavezani k sklenitvi nove pogodbe in podaljšanju delovnega razmerja, če tako ne želita.

Predvidevamo, da se vaše vprašanje nanaša na 115. člen Zakona o delovnih razmerjih, ki res opredeljuje varstvo pred odpovedjo delavki v času nosečnosti ter delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta, vendar pa se ta člen nanaša na odpoved pogodbe in ne na ne-podaljšanje. 

Delodajalec vam tako pogodbe o zaposlitvi ne sme odpovedati (prekiniti pred njenim iztekom), razen če bi šlo za izredno odpoved, ni pa dolžan skleniti nove pogodbe o zaposlitvi, ko se le-ta izteče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!