Vprašanje:

Imam pogodbo do danes. Če mi delodajalec ne da nove in pridem jutri delat, kaj sledi? Šefica je rekla, da bo podaljšala.
 

Odgovor:

Delavcu, ki je zaposlen s pogodbo za določen čas, se delovno razmerje izteče, ko se izteče pogodba o zaposlitvi. Iz tega vidika tako po poteku pogodbe nimate več podlage za prihod na delo.

56. člen Zakona o delovnih razmerjih določa, da se, če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če ostane delavec na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

V tem primeru lahko od delodajalca zahtevate sklenitev delovnega razmerja za nedoločen čas.

e-obrazec - Poziv delavca delodajalcu za izstavitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas - delo po poteku pogodbe za določen čas

Se pa v takšnem primeru vsak primer presoja posebej. Vsekakor je na strani delodajalca, da pravočasno uredi dokumentacijo in poskrbi za sklenitev oz. podaljšanje delovnega razmerja.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!