Vprašanje:

Ali izločim nezakonskega otroka iz dediščine, če vse premoženje z darilno pogodbo prepišem na zakonskega? Bi moral uporabiti izročilno pogodbo?
 

Odgovor:

V vsakem primeru, tudi če vse premoženje podarite (ali zapustite v oporoki) enemu otroku, lahko drugi otrok zahteva nujni delež.

Nujni delež znaša 1/2 zakonskega deleža, dedič pa ga mora zahtevati. Tako lahko zahteva, da mu drugi dediči nujni delež izplačajo, če to ni možno, pa se darila vrnejo v dedno maso.

Nujni delež, otroku ne bi pripadal, če bi ga razdedinili v oporoki, vendar pa mora za razdedinjenje obstajati razlog, ki ga določa Zakon o dedovanju:

42. člen

(1) Oporočitelj lahko razdedini dediča, ki ima pravico do nujnega deleža:

1.      če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom;

2.      če je naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše;

3.      če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.

Razdedinjenje je lahko popolno ali delno.

Omenjate tudi izročilno pogodbo. Da je izročilna pogodba veljavna, mora biti sestavljena v obliki notarskega zapisa, podpisati pa jo morajo vsi potomci. Torej bi jo moral podpisati tudi nezakonski sin.

Če nezakonski sin izročilne pogodbe ne bi podpisal, se ta pogodba smatra kot običajna darilna pogodba.

Več informacij boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!