Vprašanje:

Lastnik je umrl. Delitev dolga 1.400 EUR na 10 dedičev, glede na njihov delež dedovanja (35/64, 2/24, 1/8, 5x1/64, 2x1/16)?
 

Odgovor:

Dedič ob dedovanju, poleg dediščine prevzame tudi zapustnikove dolgove. Vendar odgovarja za dolgove le do višine podedovanega premoženja.

Dedič, ki podeduje 1.000,00 EUR vredno premoženje, tako odgovarja do 1.000,00 EUR dolgov.

Upnikom ste dolžni zapustnikove dolgove vračati v celoti vse dotlej, dokler dolgovi ne dosežejo višine vrednosti Vaše zapuščine. 

Če deduje več dedičev, so ti nerazdelno, solidarno odgovorni za zapustnikove dolgove, in sicer vsak do višine vrednosti svojega dednega deleža, ne glede na to, ali je delitev dediščine že izvršena ali še ne.

Po načelu solidarnosti lahko terja zapustnikov upnik plačilo dolga od katerega koli sodediča, vendar samo do višine vrednosti njegovega dednega deleža, lahko pa tudi zahteva plačilo od nekaterih ali od vseh sodedičev po deležih, ki jih sam določi. Če upnik ne zajame s tožbo vseh sodedičev, gre to lahko samo na škodo upnika, ne pa sodediča, kajti vsak sodedič odgovarja za dolg samo do višine vrednosti svojega dednega deleža in če ta ne zadostuje za kritje celega dolga, lahko terja upnik plačilo presežka od drugega dediča (drugih dedičev).

V notranjem razmerju, v razmerju med sodediči, pa se delijo dolgovi v sorazmerju z njihovimi dednimi deleži, če ni v oporoki drugače določeno. Če je sodedič plačal upniku več, kot odpade nanj dolga po meri njegovega dednega deleža, lahko zahteva povračilo od sodedičev.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!