Vprašanje:

Če dedujem, 2. dedni red, do 50.000€, plačam fursu 500€+6% od 500€?  Koliko je sodne takse?

Odgovor:

II. dednem redu (starši, bratje, sestre in njihovi potomci) se pri vrednosti oz. osnovi za odmero davka nad 10.000 do 50.000 EUR, davek odmeri na način: 500 EUR + 6% x (vrednost dediščine EUR - 10.000 EUR).

Sodna taksa je določena v Zakonu o sodnih taksah. Odmeri se glede na vrednost premoženja, ki jo ugotovi sodišče v postopku. 

Taksa se v dedovanju določi glede na količnik 1,5 (tarifna št. 9211 Zakon o sodnih taksah) in 17. člena Zakona o sodnih taksah (Višina taks s količnikom 1,0 po tabeli iz 17. člena tega zakona pri vrednostih predmeta postopka do enega milijona eurov).

Vrednost podedovanega premoženja se določi v zapuščinskem postopku.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!