Vprašanje:

Ali moj zdajšnji mož izgubi skrbništvo nad otrokom iz moje prve veze v primeru moje smrti? Kako to preprečim?


Odgovor:

Po Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih roditeljska pravica pripada skupaj očetu in materi. To roditeljsko pravico izvršujeta starša sporazumno v skladu z otrokovo koristjo.

Če eden od staršev ni več živ ali ni znan, ali če mu je odvzeta roditeljska pravica, ali če mu je odvzeta poslovna sposobnost, pripada roditeljska pravica drugemu od staršev.

V primeru Vaše smrti roditeljska pravica tako pripade otrokovemu očetu, če je ta seveda znan, živ in če mu ni bila odvzeta roditeljska pravica ali poslovna sposobnost.

Sicer ne razpolagamo z dovolj informacijami, da bi lahko podali povesem točen predlog, vendar predlagamo, da raziščete možnost posvojitve otroka s strani Vašega sedanjega moža.

Pri tem pa bo potrebno soglasje otrokovega očeta za posvojitev. Privolitev ni potrebna v kolikor oče ni znan, ali je vsaj  leto dni brez znanega bivališča, v kolikor mu je bila odvzeta roditeljska pravica, oz. ni trajno sposoben izraziti svoje volje.

Vsekakor predlagamo, da kontaktirate svoj pristojni CSD, ter zaprosite, da Vam pomagajo pri ureditvi Vaše zadeve.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!