Vprašanje:

1. izvršba 3.2012 na denar sredstva. Zadnja 11.2020 na nepremičnino. Je nastopil relativni zastaralni rok? Kdaj nastopi absolutni zastaralni rok?
 

Odgovor:

Načeloma absolutno zastaranje dolga ne obstaja. Ob aktivnem upniku dolg ne zastara nikoli.

Zastaranje namreč pretrga vsako upnikovo dejanje zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, opravljeno z namenom bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev.

Po pretrganju začne zastaranje znova teči in se čas, ki je pretekel pred pretrganjem, ne šteje v zastaralni rok, ki ga določa zakon.

Izjema je davčni dolg, ki preneha po 10. letih, ko je zastaranje pričelo prvič teči.

Za presojo, ali je zastarala konkretna terjatev, pa bi morali vedeti več o tej konkretni terjatvi. Iz opisanega pa predvidevamo, da je izvršilni postopek še v teku. V tem primeru trenutno zastaranje sploh ne teče. Ko oz. če se bo izvršba ustavila, bo zastaranje pričelo teči znova.

Več o tem si lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Kaj lahko stori dolžnik v izvršbi?

Informiran.si - Vse kar morate vedeti o osebnem stečaju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!