Vprašanje:

Kako vzpostaviti etažno lastnino na stanovanju, da bi se lahko vknjižili v zemljiško knjigo?
 

Odgovor:

Začetek etažiranja nepremičnine oz. vzpostavitve etažne lastnine lahko predlaga lastnika zemljišča, imetnika stavbne pravice oz. investitor gradnje.

V primeru, da gre za večstanovanjsko stavbo, oz. stavbo z večimi stanovanji, pa tudi lastnik stavbe, dela stavbe, uporabnik stavbe oz. posameznega dela ali pa upravnik.

Za vpis etažne lastnine je potreben elaborat, ki ga izdela geodet. Ta predstavlja podlago, v kateri se določijo skupni prostori, posamezni deli stavbe itd.

Na podlagi elaborata in akta o oblikovanju etažne lastnine se etažna lastnina in posamezni deli stavbe vpišejo v kataster stavb in zemljiško knjigo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!