Vprašanje:

Babica in dedek bi mi zapisala eno nadstropje v hiši. Katera možnost je najboljša in najugodnejša?
 

Odgovor:

Najbolj pravno varna možnost bi bila ustanovitev etažne lastnine. Torej razdelitve nepremičnine oz. hiše na več posameznih delov (stanovanj), od katerih bi vam potem stara starša podarila enega od delov oz. stanovanj.

Ker je tu potrebno urediti etažno lastnino, kar s sabo prinaša tudi relativno velike stroške, se stranke za to možnost odločijo le redko. Naj omenimo, da se za ureditev etažne lastnine lahko odločite tudi kasneje.

Cenovno bolj ugodna možnost je, da vama stara starša podarita lastniški delež na nepremičnini, ki ustreza velikosti podarjenega dela nepremičnine, denimo 1/2 ali 1/3.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako urediti stanovanje v mansardi tudi s pravnega vidika?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kako poteka vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!