Vprašanje:

Del nepremičnine (vreden 28.000 evrov) želim dati nečakinji. Kaj je cenovno ugodneje za oba? Darilo ali prodaja?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, želite lastniški delež nepremičnine nečakinji podariti. V tem primeru bi iz pravnega vidika morali uporabiti darilno pogodbo, saj gre za neodplačno darilo.

V prvem koraku morate z nečakinjo dogovoriti in podpisati darilno pogodbo. Darilno pogodbo izdelate preko e-obrazca.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Pri tem gre za darilo v II. dednem redu, v katerem se odmeri davek na dediščine in darila. Pri darilu vrednosti 28.000 EUR znaša davek na dediščine in darila v II. dednem redu 1.580 EUR.

Načeloma se (v kolikor je ustvarjen) pri odsvojitvi nepremičnine odmeri tudi davek na kapitalski dobiček. Obdavči se razlika med vrednostjo od odsvojitvi in vrednostjo ob pridobitvi. Stopnja tega davka znaša prvih 5 let po pridobitvi 25%, nato pa se vsakih naslednjih 5 let zmanjša za 5 odstotnih točk. Davka na kapitalski dobiček so opravičeni tisti, ki so pridobili nepremičnino pred 1. januarjem 2002 ali so imeli vsaj zadnja tri leta pred odsvojitvijo na naslovu nepremičnine prijavljeno stalno prebivališče. 

Po plačilu davka je potrebno podpis na pogodbi notarsko overiti, ter podati vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo.

V kolikor bi se odločili za prodajo, je potrebno skleniti prodajno pogodbo.

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

Glavna razlika iz vidika stroška je predvsem v višini davka. Pri prodaji se namreč namesto davka na dediščine in darila odmeri davek na promet nepremičnin, ki znaša 2% prodajne vrednosti. Pri prodajni vrednosti 28.000 EUR tako davek na promet nepremičnin znaša 560 EUR.

Izvidika stroškov prepisa je vsekakor ugodnejša možnost prodaje. Pri tem pa ponovno opozarjamo da kljub podobnostim med obema postopkoma prenosa lastninske pravice na nepremičnini, postopka lahko kasneje predstavljata drugačne pravne posledice.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako prodati oz. kupiti kmetijsko zemljišče?

Informiran.si - Kako podariti kmetijsko zemljišče, gozd, kmetijo?

Informiran.si - Kako poteka vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!